És un servei confidencial i gratuït destinat a qualsevol persona que en vulgui fer ús.

No només consisteix en una punxada, sinó que donem molta importància a l’atenció, ja que sabem que pot ser una prova difícil per a algunes persones. Des del moment en què demanis cita, tindràs un professional a la teva disposició, així podràs demanar aquells dubtes que tinguis per a rebre orientació de forma personalitzada. Quan vinguis a ALAS tindràs, de nou, l’oportunitat de plantejar aquelles qüestions que més et preocupin.

Una vegada resolts els dubtes, t’explicarem en què consisteix el test, et farem la prova i en uns 15 minuts obtindràs el teu resultat. Depenent de quin sigui aquest resultat, rebràs l’assessorament necessari i més adequat a la teva situació personal.

En què consisteix la prova?

Es tracta d’un test senzill, ràpid i eficaç que confirma el resultat en aproximadament 15 minuts.

No és una prova que es realitzi en les analítiques rutinàries, pel que no es pot saber si una persona té el VIH o la sífilis amb una anàlisi de control o rutina quan va al metge.

A ALAS, et fem una punxada al dit per a extreure’t una petita quantitat de sang, a la que afegirem un reactiu per a determinar la presència d’antigen p24 i anticossos contra el VIH, i anticossos contra la sífilis. Si la prova revela la presència d’algun d’aquests indicadors, el resultat és positiu. Si no hi ha reacció, el resultat és negatiu.

Sempre que un resultat és positiu, es realitza una confirmació, repetint el test amb una prova més específica.

La prova que nosaltres emprem per al VIH és de 4ª generació, la més moderna que existeix ara mateix. Això implica que, tot i que el període finestra s’estableix en 3 mesos, aquest test pot donar un resultat positiu molt abans. El període finestra per la sífilis és de 3 setmanes.

Quan fer-te la prova?

Et recomanem que et facis la prova del VIH i la sífilis si:

  1. Has mantingut relacions sexuals no protegides (penetració anal, vaginal i/o oral).
  2. Has compartit material punxant que ha estat en contacte amb sang o no estava esterilitzat (agulles i xeringues, bitllet per esnifar, etc.).
  3. La teva parella sexual i tu voleu deixar d’emprar el preservatiu.
  4. Penses que estàs embarassada o planeges quedar-t’hi.

És important que tinguis en compte el període finestra, pel que et recomanem que et facis la prova quan hagin passat 3 mesos des de la darrera pràctica que hagi comportat un risc d’infecció pel VIH. Si no han passat les 12 setmanes, posa’t en contacte amb nosaltres i t’informarem en funció de la teva situació particular.

Per què és important per a tu?

És important perquè podràs eliminar l’angoixa o preocupació de saber si tens el virus o no. A més, et pot ajudar a l’hora de prendre decisions sobre la teva sexualitat, és a dir, a triar quines pràctiques vols dur a terme i, per tant, quins riscs per la teva salut vols assumir.

Fer-te la prova també et permetrà beneficiar-te al més aviat possible d’un seguiment metge i accedir a un tractament eficaç en el moment adequat, que evitarà complicacions en la teva salut i et permetrà gaudir d’una bona qualitat de vida. Moltes persones són diagnosticades quan el seu sistema immunitari està bastant deteriorat i, en aquests casos, els beneficis que poden oferir els tractaments existents són menors. A més, podràs evitar transmetre aquestes Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) a altres persones i podràs protegir-te de reinfeccions en el cas del VIH.

Avui dia, un 20% de les persones que tenen el VIH no ho saben, i són les que produeixen més de la meitat de les infeccions.

Aquestes ITS poden afectar a qualsevol persona que hagi tingut una pràctica de risc, independentment de la seva ètnia, orientació sexual o situació socioeconòmica.

Responem algunes de les preguntes més freqüents

D’ençà que el VIH entra en el nostre cos fins que es produeixen els anticossos que es detecten en la prova, poden passar fins a 3 mesos, aquest interval de temps és el que es denomina període finestra. En el cas de la sífilis, aquest termini és de 3 setmanes.

Per això, és important saber quan vas tenir la darrera pràctica de risc perquè el resultat del test sigui totalment fiable. Si et fas la prova abans que hagi passat el període finestra, existeix la possibilitat que t’hagis infectat i el test no ho mostri.

De tota manera, la prova del VIH que realitzem a ALAS també detecta l’antigen p24, pel que augmenten les possibilitats d’un resultat positiu abans de les 12 setmanes. En cas que et vulguis fer la prova i no hagi passat el període finestra, posa’t en contacte amb nosaltres i valorarem la teva situació particular.

En cas que el resultat de la prova sigui positiu sempre es fa una prova més específica per a confirmar-ho. Nosaltres t’indicarem com fer-ho i ens oferirem a acompanyar-te.

A més, des d’ALAS et proporcionarem de forma totalment gratuïta els nostres serveis d’informació, assessorament i atenció social i psicològica per a acompanyar-te, compartir experiències, expressar emocions, consultar temes de salut i/o possibles dificultats derivades del diagnòstic positiu.

No, abans de realitzar-te la prova ràpida pots menjar i beure sense que hi hagi cap interferència en el test.
No, garantim la confidencialitat del nostre servei, pel que ningú té accés a les teves dades personals.

Com puc accedir al servei?

Pots demanar cita a través de:

Telèfon/Whatsapp: +34 680730303

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

Descriu tant bé com puguis el què et preocupa:

El nostre compromís és de resposta en un màxim de 72 hores.

logo aprevencio 01

Share