Romanticisme Vs. Salut Sexual

Foto: Rafa Espinar

Foto: Rafa Espinar

Dia 14 de febrer és, com tots sabem, Sant Valentí. Alguns desconeixen però, que també es celebra el Dia Europeu de la Salut sexual, ¡quina coincidència! En un afany per resoldre uns quants dubtes sobre romanticisme i sexualitat, hem volgut parlar amb Estefanía González, sexòloga i integrant de l’Associació Ben Amics.

ALAS: Hi ha qui creu que Sant Valentí només és una excusa per afavorir el comerç. L’amor és capitalista avui dia? Hi ha altres formes de mostrar estima?

Estefanía González: L’amor es pot demostrar de moltíssimes formes, i cada un decideix com fer-ho. Hi ha persones que necessiten objectes materials o regals amb un valor econòmic que li donin a entendre que la seva parella l’estima, i gent que amb una simple mirada, una carícia o un “t’estim” cada dia els fa sentir bé i estimats. Jo no crec que l’amor s’hagi de materialitzar, però vivim a una societat capitalista i, com qualsevol altre cosa, amb l’amor també es comercialitza. No crec que amb doblers es demostri millor l’amor ni s’estimi més.

A: No és difícil trobar persones que veuen complicat parlar sobre salut sexual amb les seves parelles afectives i/o sexuals. Són incompatibles el romanticisme i la salut sexual? Rompem la màgia si traiem el tema?

EG: No, no són incompatibles ni molt manco, però sí és cert que encara hi ha persones que ho creuen. Com en qualsevol àmbit de la nostra salut, la salut sexual és important, i l’hem de cuidar per a poder gaudir d’una sexualitat plena i plaent, no la podem deixar de banda. És la nostra responsabilitat tenir una bona comunicació amb la nostra parella, deixar clar com volem gaudir les nostres relacions sexuals, quan i com utilitzar el preservatiu, i si la nostra parella ens estima i li importem, sabrà entendre-ho i ho compartirà.
En el cas de relacions sexuals esporàdiques hem de tenir present la nostra salut sexual més que mai. A vegades, pel fet de gaudir d’un bon moment ens deixem endur i després venen les preocupacions. Utilitzar el preservatiu i tenir cura de nosaltres mateixos és un dret.

A: Ens podries indicar algunes pautes per trobar el millor moment per parlar sobre salut sexual?

EG: Si aprenem a tenir cura de la nostra salut sexual, qualsevol moment ens pareixerà bo per parlar del tema, sense tabús ni inseguretats. Hauria de ser possible poder parlar obertament de sexualitat i exposar les nostres idees al respecte amb la nostra parella o amb la persona que ens agrada. No hem de tenir vergonya a expressar les nostres necessitats, ja sigui sopant, fent un cafè, abans de tenir relacions sexuals, etc.

A: Quina és la millor forma de deixar d’emprar el preservatiu amb la meva parella afectiva i/o sexual?

EG: El més recomanable és assegurar-nos de que ambdós membres gaudim d’una bona salut sexual i no patim cap Infecció de Transmissió Sexual (ITS). Per això, podem anar conjuntament a fer-nos la prova ràpida del VIH i d’altres ITS, ens assegurarem i gaudirem d’una sexualitatsegura. Hem de tenir en compte que només a través d’aquestes proves (o analítiques de sang) podem assegurar-nos de que estam saludables, ja que l’aparença i les paraules no són indicadors d’estar lliures de cap infecció.
En les relacions sexuals esporàdiques, encara que siguin a llarg termini, plantejar això pot ser sigui complicat, encara així, si ens veiem amb la confiança i seguretat suficients ho podem fer. Sinó, recordem que per a la nostra salut és recomanable seguir utilitzant preservatiu.

A: És una mostra de desconfiança demanar-li a la meva parella que es faci la prova del VIH?

EG: Hi ha un alt percentatge de la població que pateix alguna ITS i encara no ho sap, assegurar-nos de que estam sans i podem mantenir relacions sexuals segures, és important per nosaltres mateixos i per la nostra parella. No podem demanar a ningú que confiï en nosaltres cegament si pot ser ni nosaltres mateixos sabem si patim alguna infecció.

A: Què passa si no accedeix a fer-se la prova?

EG: No podem obligar a ningú a fer-se la prova del VIH, ni qualsevol altra. És aquí on haurem de prendre consciència de seguir utilitzant el preservatiu o saber que ens arrisquem a mantenir relacions sexuals no segures.

A: Imaginem que he deixat d’emprar el preservatiu amb la meva parella, sense fer-nos les proves, i ara resulta que tinc una Infecció de Transmissió Sexual. El romanticisme i les pel·lícules en són els responsables?

EG: Molta gent no és conscient del perill de les ITS, i la presa de decisió de deixar d’emprar el preservatiu es fa en funció de la confiança i una falsa percepció de seguretat: “A mi això no em passarà”. Pot ser que en moments d’enamorament no vegem la part de la responsabilitat de la sexualitat per que confiem en la nostra parella i ens agrada tot en ell o ella, però això és una falsa percepció, pel que no hem de descuidar la nostra salut. Aquest enamorament pot ser idealitzat per culpa d’algunes pel·lícules, però no sabria dir ben bé si en són les responsable directes d’aquest tipus de pràctiques poc segures. Fantasiejar està bé i viure l’amor en parella és positiu, però és recomanable fer-ho amb responsabilitat i no descuidar-nos.

A: La meva parella em diu que té el VIH. Ja no podem ser una parella idíl·lica?

EG: El fet de patir VIH o altres ITS no impedeix gaudir d’una relació de parella i unes relaciones sexuals segures i satisfactòries si ho fem amb les precaucions pertinents. Tenir informació sobre el VIH, saber com viure amb ell i prendre precaucions fa que puguem gaudir igualment de les nostres relacions. Quan parlem de salut sexual no només ens referim a estar sans físicament i no patir cap ITS, sinó també estar a gust amb un mateix, saber expressar-nos lliurament com essers sexuats, tenir una bona educació sexual, aprendre a estimar-nos i estimar els altres, i una infinitat de qüestions més.

A: Per acabar, recomana’ns un bon pla per celebrar el Dia Europeu de la Salut Sexual.

Gaudir de la nostra sexualitat sense tabús i expressar els nostres sentiments i desitjos sense por.

Joan Viver.
Coordinador de la Prova Ràpida del VIH